Partner login

Mitt jobb från ovan: Hasse Flogård

Wibe Ladders - Sverige

Hasse Flogård har arbetat med industriell plåtisolering i 16 år och startade nyligen sitt eget företag. Jobbet innebär att man arbetar med isolering, tillverkning och installation av plåtbeslag - och utförs alltid på höjd. Detta ställer höga krav på att utrustningen är kvalitativ och säker att använda.

Att arbeta med industriell plåtisolering är ett tufft arbete med mycket bärande. Hasse ser till att han håller sig i form genom att både cykla mountainbike och gå ut på promenader under sin fritid. Att arbeta på höjd varje dag gör att han ställer stora krav på sin utrustning, speciellt stegen.

"Jag använder stege varje dag och det är min viktigaste säkerhetsutrustning. Beroende på jobb varierar utrustningen, men både stege och hiss använder jag ofta."

Hasse tycker inte att det är svårt att arbeta på höjd, men medger att det innebär mycket bärande av material upp och ner på stegen. Han är inte rädd för höjder, men har stor respekt för det.

”När du arbetar 50 meter över marken tar det lite tid att vänja sig vid det. Då måste du ta saker långsamt och lita på din utrustning och materialet. Det är mitt bästa tips för dig som tycker att det är lite tufft att arbeta på höjd; se till att du har rätt utrustning och ta inga risker. ”

Förutom stegen rekommenderar han att använda säkerhetssele om det behövs - och att alltid använda god säkerhetsutrustning. Det är också en bra idé att genomgå en kurs eller två i hur man arbetar säkert på höjd.

”Jag har gått flera kurser i hur man använder säkerhetsutrustningen; säkerhetssele och ställning. Jag har också gått en kurs i säkra liftar. ”

Hasse har många minnen kopplade till sina 16 års arbete på höjd. Enligt honom är den finaste utsikten den från de högsta tornen i St1-raffinaderiet i Göteborg.

"Tornen är cirka 60 meter högt och du kan se hela Göteborgs kanal därifrån."

Hans tuffaste arbetsrelaterade minne är också kopplad till vatten. Det var när han arbetade ombord på ett RoRo-fartyg som seglade mellan Göteborg och Edinburgh under stormen Gudrun i januari 2005.

”Jag var ombord i fem veckor och under den tiden träffade stormen Gudrun de norra delarna av Europa. Jag arbetade i 12-timmarsskift och när vågorna träffade tio meters markeringen kändes det som att jag var inne i en torktumlare. ”

5 fakta

Namn: Hasse Flogård
Yrke: Industriell metallisolerare
År i branschen: 16
Arbetshöjd ovanför mark: Cirka 30 meter
Verktyg/ utrustning du alltid har med dig: Jag går ingenstans utan en talmeter

Fråga oss