Partner login

Vårt arv

Wibe Ladders - Sverige

Uppgången av Wibe Stegar är berättelsen om de många uppfinningsrika människorna som har lagt märke till företaget genom åren. Folk brukade säga att Wibe Ladders anställda var ganska geniala. Numera tenderar vi att kalla dem innovationsdrivna. För det är precis vad vi är.

Wibe Ladders första stege tillverkades på en liten fabrik i Mora 1929. Det var den första stegen som tillverkades av stålrör snarare än trä, och få kunde ha föreställt sig då att det skulle utgöra ett sådant genombrott. Faktum är att lokalbefolkningen trodde att grundarna var galna när de gjorde stegar av stål när all den närliggande skogen var full av trä.

Uppfinnare Anders Wikstrand var mannen bakom den revolutionära stålstegen. Tillsammans med finansiären Victor Berg lade han grunden för företaget som fortfarande idag drivs av samma principer: kvalitet och säkerhet i varje steg.

Männen bakom Wibe Ladders

Berättelsen om Wibe Stegar är sagan om en teknisk designer och en finansiär. Två män med olika talanger, men med ett gemensamt intresse för stål.

Anders Wikstrand föddes i byn Vika 1872. Från en ung ålder hade han ett intresse för teknik, och han var "född med en teknisk designers öga". Han hade också ett stort intresse för att göra affärer. Vid 14 års ålder började han arbeta i en butik i Mora och vid 16 åkte han till Stockholm. Han stannade i huvudstaden i några år men före sekelskiftet var han tillbaka i Mora, där han startade en affär med sin bror. Men Anders ville ha mer. Vid sidan av affären började han göra affärer i skogsinnehav, och snart började han uppfinna maskiner och apparater som skulle kunna göra krävande uppgifter enklare på något sätt..

Anders Wikstrand var VD för Wibe Stegar från starten till 1954. Då var han 82 och efterträddes av sonen Torsten.

Victor Berg anlände i Mora 1886 vid 15 års ålder. Han började arbeta som kontorsarbetare vid skogsföretaget Korsnäsbolaget. Victor var en flitig ung man som gjorde sitt jobb bra, och över tid fick han allt mer ansvar. Han tog så småningom över förvaltningen av Korsnäsbolags Mora-distrikt från sin svärfar Schollin.

Efter att han finansierat grundandet av företaget var Victors huvudsakliga engagemang i Wibe Ladders av finansiell karaktär, men han var också styrelseordförande. Victor var verksam i företaget i 13 år fram till slutet av sitt liv, när han efterträdes av sin son Per-Erik.

Det började med en bärplockare och ett handtag

Historien om Wibe Stegar börjar faktiskt några år innan företaget grundades. Faktum är att det var en serie av idéer som så småningom ledde till att stålstegen föddes. Och allt började med en bärplockare och ett handtag. Låt oss gå tillbaka till början.

Produkter genom tiderna

Made in Nässjö

Småland är känd för sin tillverkningsindustri, så det är en naturlig plats för vår fabrik, i utkanten av Nässjö.

Läs mer om hantverk och robotar

Säkerhet i varje steg

Wibe Ladders är den ledande nordiska tillverkaren av stegar och byggnadsställningar för professionella användare. I mer än 80 år har vi lett till utvecklingen av pålitliga stegar som uppfyller de allra högsta marknadsstandarderna.

Mer om oss

Fråga oss