image
image
image

Yellow

is the newgreen.

Våra gula stegar har blivit grönare

Många känner igen våra stegar på den gula färgen. Men nu lanserar vi ett certifierat aluminium med ett reducerat kol­dioxidavtryck och hoppas att våra gula stegar också skall bli kända för att vara ett grönare alternativ. Genom att använda förnybar energi när vi tillverkar vårt aluminium så kan vi spara stora mängder koldioxid. Utsläppen i smältningsprocessen blir 75% lägre jämfört med om vi hade använt aluminium från världsgenomsnittlig produktion.

Här i smältningsprocessen så utnyttjar vi förnybar energi som nordisk vattenkraft och isländsk geotermisk energi. Det innebär att vår leverantör av aluminium kan garantera att utsläppen i smältningsprocessen inte är mer än 4 kilo koldioxidekvivalenter per kilo producerat aluminium.

Framställning bauxite

Framställning alumina

Aluminiumsmältning

Extrudering av profiler

Montering stegar

För att framställa aluminium så börjar man med en mineral som heter Bauxit som man maler ner till ett pulver som kallas för alumina. Det smälts sedan ner till ren aluminium, detta är den mest energikrävande delen av processen och det är här vi kan göra en stor besparing genom att använda förnyelsebar energi. För att få fram en stege så extruderas sedan aluminiumet till profiler som vi slutligen tar hem till vår fabrik i Nässjö och bygger stegar av.

image
image
image

Den gröna stapeln till vänster visar CO2 utsläppen i vår smältningsprocess, max 4 kg CO2 per kg aluminium. Stapeln till höger visar världsgenomsnittligt aluminium med 4 gånger så stora utsläpp.

Vår första stege av återvunnen aluminium

En av våra allra bästa bockar, 5500+ tillverkas numera av återvunnen aluminium. Du får samma robusta konstruktion men med betydligt mindre miljöpåverkan. Vårt återvunna aluminium har ett koldioxidavtryck på max 2.3 kg CO2e per kg aluminium vilket är ungefär 85% mindre än världsgenomsnittet.

Hur mycket sparar vi på en vanlig stege eller bock?

Det är kanske inte så lätt att greppa skillnaden på 4 eller 16 kg koldioxid så låt oss titta på vad det betyder för några av våra populäraste produkter istället. Om du exempelvis köper en vanlig trappstege 55P eller arbetsbock 55AB så sparar vi ungefär lika mycket koldioxid som att köra från Ystad till Sälen med en genomsnittlig svensk bensinbil. En resa låter kanske inte så mycket – men vi tillverkar många stegar och bockar på ett år.

Alla produkter som tillverkas i vår fabrik i Nässjö innehåller certifierat aluminium i olika utsträckning. Nedan hittar du några av våra grönaste produkter som är byggda helt av certifierade aluminiumprofiler.

Våra grönaste stegar och bockar

Wibe Ladders är en del av Hultafors Group tillsammans med:

För mer information om varumärkena är du välkommen att kontakta oss.

Användningsvillkor | Integritetspolicy | Byt land | Cookiepolicy |