Inspektera stegens säkerhet

Oavsett om du arbetar på höjder sällan eller varje dag, är det absolut nödvändigt att inte bara veta vad du ska titta efter när du gör en steginspektion – du måste också ta för vana att utföra sådana inspektioner regelbundet, och till och med dagligen.

Inspektera stegens säkerhet. Checklista för inspektion.Inspektera stegens säkerhet. Checklista för inspektion.

Tänk dig att du kör en bil och plötsligt fungerar inte bromsarna – det skulle verkligen vara en obehaglig överraskning! För att undvika sådana situationer måste bilar besiktigas regelbundet och de flesta får också sina bilar servade regelbundet av en mekaniker. På samma sätt – för att undvika obehagliga överraskningar när du klättrar på en stege – rekommenderar vi att du alltid håller koll på eventuella skador och att du utför en noggrannare besiktning minst en gång om året, precis som du skulle göra med en bil.

Till att börja med, kontrollera alltid din stege snabbt före användning. Se till att den är i gott skick och att den inte har skadats sedan du använde den senast. Om du är den enda som använder stegen har du förmodligen en ganska bra uppfattning om dess skick, men om den används av många människor eller har transporterats vill du kanske ge den en mer noggrann genomgång.

Minst en gång om året bör du också inspektera din stege mer noggrant. Om dina stegar används mycket ofta och av många olika personer vill du kanske kontrollera dem lite oftare.

Så här inspekterar du din stege

  • Se till att det inte finns skador som bucklor, sprickor eller slitage på några komponenter.
  • Kontrollera att det inte finns några lösa skruvar eller nitar.
  • Lägg stegen på ena sidostolpen och kontrollera att det inte finns någon rörelse i sidled mellan sidostolparna eller glapp mellan några komponenter.
  • Kontrollera sidostolparna under det nedersta fotsteget extra noga. Skador här kan vara kritiska och kan lätt uppstå om stegen har hanterats vårdslöst. Använd inte stegen om stolparna är ens en aning böjda!
  • Se till att ståytor som plattform, fotsteg och stegpinnar är ordentligt halkskyddade och inte är förorenade av olja, färg, smuts, snö, is etc.
  • Kontrollera alla låsanordningar, gångjärn och stöd. Sidostöden är extra viktiga på arbetsbockar och dubbelsidiga trappstegar eftersom det inte finns någon plattform som fungerar som en extra begränsning.
  • Kontrollera att halkskydden ger bra friktion mot marken. På anliggande stegar är halkskyddet extra viktigt, se därför till att hålla dem i toppskick. Kontrollera att räfflorna inte är fyllda med smuts, olja eller annan förorening. Se till att halkskydden inte är så nedslitna att sidostolparna tränger igenom dem. Kontrollera också att materialet inte har blivit hårt, eftersom det allvarligt kan minska friktionen mot marken. Försämring av materialet tar vanligtvis ganska lång tid, så var extra vaksam på äldre stegar. Mycket gamla stegar kan också ha sämre plastkvaliteter till att börja med. Försämringsprocessen kan också påskyndas av UV-ljus, så undvik att förvara stegen i direkt solljus.
  • Se till att eventuell säkerhetsutrustning är korrekt monterad enligt monteringsanvisningen.

Reservdelar

Wibe Ladders har ett brett utbud av reservdelar till våra stegar såsom halkskydd, hjul, ändskydd, stöd, handledare och hyllor. Alla delar som säljs som reservdelar kan bytas ut av användaren enligt monteringsanvisningarna. Vi rekommenderar inte att du försöker reparera någon del som inte säljs som reservdel.

Observera att aluminiumkomponenter, såsom stolpar, fotsteg och stegpinnar som är böjda inte kan repareras genom att böjas tillbaka. När aluminium böjs eller bucklas ändras materialets egenskaper permanent. Om en stege är skadad och inte kan repareras rekommenderar vi att den kasseras för att förhindra att någon annan använder den av misstag.

Inspektionskit

Om du har många stegar att inspektera kan det vara bra att arbeta på ett mer strukturerat sätt.


Rubrik för relaterade produkter längst ner på sidan


Wibe Ladders är en del av Hultafors Group tillsammans med:

För mer information om varumärkena är du välkommen att kontakta oss.

Användningsvillkor | Integritetspolicy | Byt land | Cookiepolicy |