Mitt jobb från ovan: Anders Högberg

Anders Högberg har arbetat som byggnadssvetsare i 16 år. När vi träffar honom arbetar han med att installera stålkonstruktioner på ett stort husbygge utanför Göteborg. Arbetet utförs på höjder på upp till 30 meter och kräver stort fokus på säkerheten.

Mitt jobb från ovan – Anders HögbergMitt jobb från ovan – Anders Högberg

"Vi jobbade 70–80 meter upp i luften hängande i säkerhetsselar. Det kallar jag en bra utsikt!"

– Jag tillbringar ungefär två tredjedelar av min arbetstid på höjder och jobbar alltid tillsammans med andra. För att arbeta så säkert som möjligt försöker jag undvika att bli stressad och tänker alltid igenom alla steg och vilka konsekvenser till exempel en lutning skulle kunna leda till, både för att förhindra att jag själv och andra skadas.

Anders tycker inte att det är svårt att jobba på höjder men medger att det tar lite längre tid att planera lyften på byggområdet och att flytta från position a till b. Hans höjdrädsla är inte längre ett problem, men var en utmaning i början.

– Jag tyckte först att det var lite jobbigt att arbeta på höjder, men genom att hela tiden utsätta mig för det blev det lättare med tiden. Men det är förstås ingen som tvingas jobba på höjder om de inte känner sig bekväma med det.

"Bra skyddsskor är mycket viktigt. De får inte vara hala och måste sitta tätt runt fötterna för att ge fullt stöd."

För att arbetet ska kunna utföras så säkert som möjligt används endast godkända ställningar och godkänd utrustning. Säkerhetsselen och hjälmen finns alltid nära till hands och dessutom är alla utrustade för att kunna hjälpa en kollega i nöd. Hittills har Anders inte behövt använda utrustningen för att hjälpa varken sig själv eller någon annan. Förutom att använda rätt säkerhetsutrustning betonar Anders vikten av bra arbetskläder och skor.

– Bra skyddsskor är mycket viktigt. De får inte vara hala och måste sitta tätt runt fötterna för att ge fullt stöd. Dessutom är bra handskar viktigt, och de måste både ge ett bra grepp men också vara bekväma att ha på sig.

Ett av de starkaste jobbrelaterade minnena är från förra året då Anders och hans kollegor arbetade på taket till ett höghus i utkanten av Göteborg.

– Vi jobbade 70–80 meter upp i luften hängande i säkerhetsselar. Det kallar jag en bra utsikt!Wibe Ladders är en del av Hultafors Group tillsammans med:

För mer information om varumärkena är du välkommen att kontakta oss.

Användningsvillkor | Integritetspolicy | Byt land | Cookiepolicy |