Mitt jobb från ovan: Hasse Flogård

Hasse Flogård har arbetat med plåtslageri i 16 år och har nyligen startat sitt eget företag. Jobbet innebär isolering, tillverkning och montering av plåtbeklädnader – och utförs alltid på höjder. Detta ställer höga krav på att utrustningen är av hög kvalitet och säker att använda.

Industriellt plåtisoleringsarbete på höjder.Industriellt plåtisoleringsarbete på höjder.

Att arbeta med industriell plåtisolering är ett tufft jobb med mycket bärande. Hasse ser till att hålla sig i form genom att cykla på sin mountainbike och gå på promenader på fritiden. Eftersom han arbetar på höjder varje dag ställer han stora krav på sin utrustning, speciellt stegen.

"Jag använder min stege varje dag och den är min viktigaste säkerhetsutrustning. Beroende på arbetsuppgift varierar utrustningen, men oftast använder jag en stege och en lyft."

Industriellt plåtisoleringsarbete på höjder.

Hasse tycker inte att det är svårt att arbeta på höjder men medger att det innebär att bära mycket utrustning upp och ner för stegen. Han är inte rädd för höjder, men har stor respekt för dem.

– När man arbetar 50 meter över marken tar det ett tag att vänja sig vid det. Då måste man ta det försiktigt och lita på sin utrustning och materialet. Mitt bästa tips till de som tycker att det är lite tufft att jobba på höjder är att se till att ha rätt utrustning och att inte ta några risker.

Industriellt plåtisoleringsarbete på höjder.

"Jag har gått flera kurser i hur man använder säkerhetsutrustningen; säkerhetssele, lyft och ställningar. Jag har också gått en kurs i säkra lyft."

Förutom stegen rekommenderar han att man använder säkerhetsselen vid behov – och att man alltid använder bra säkerhetsutrustning. Det är också en bra idé att gå en kurs eller två i hur man arbetar säkert på höjder.

– Jag har gått flera kurser i hur man använder säkerhetsutrustningen; säkerhetssele, lyft och ställningar. Jag har också gått en kurs i säkra lyft.

Hasse har många minnen från 16 års arbete på höjder. Den finaste utsikten är enligt honom den från de högsta tornen på St1 Raffinaderi i Göteborg.

– Tornen är cirka 60 meter höga och man kunde se hela Göteborgskanalen där uppifrån.

Hans tuffaste arbetsminne är också kopplat till vatten. Det var när han arbetade ombord på ett roro-fartyg som seglade mellan Göteborg och Edinburgh under stormen Gudrun i januari 2005.

– Jag var ombord i fem veckor och under den tiden drabbade stormen Gudrun de norra delarna av Europa. Jag jobbade 12-timmarsskift och när vågorna gick över tio meter höga kändes det som att vara inne i en torktumlare.

Industriellt plåtisoleringsarbete på höjder.

Om

Namn: Hasse Flogård

Yrke: Industriell plåtisoleringsarbetare

År i branschen: 16

Arbetshöjd över marken: Cirka 30 meter

Verktyg/utrustning du alltid har med dig: Jag går ingenstans utan min TalmeterWibe Ladders är en del av Hultafors Group tillsammans med:

För mer information om varumärkena är du välkommen att kontakta oss.

Användningsvillkor | Integritetspolicy | Byt land | Cookiepolicy |